Журналист разкрива какво включва методът Чиленто и защо в тази зона живеят с 5

...
Журналист разкрива какво включва методът Чиленто и защо в тази зона живеят с 5
Коментари Харесай

Пет тайни правила, с които столетниците от Кампания бият рекордите за дълъг живот

Журналист разкрива какво включва методът Чиленто и за какво в тази зона живеят с 5 година повече от останалите италианци
Много българи, които познават историята на италианската зона Чиленто, я свързват най-много с мястото на юг от Салерно, където преди епохи се заселват хората на хан Алцек. Там се намира общината Челе ди Булгерия, където има и монумент на брата на Аспарух. В планинската част на региона, който има изход към Тиренско море, е и връх Булгерия.

Зоната, известна с името Чиленто, е прословута в Италия обаче с друго - като място на най-многобройните столетници на глава от популацията.

Този факт се знае от дълго време, по тази причина и значително специалисти се пробват да разгадаят тайната на дълголетието в региона, разпрострян се сред Пестум и Сапри.

През 2016 година едно село от зоната - Ачароли, даже стана международно известно, откакто медиите описаха по какъв начин

100 от 1000-та му поданици са столетници и как всички те изглеждат с 20-30 години по-млади

То е по-гъстонаселено с хора на вековна възраст  и от Окинава в Япония, прославен от много време с дълголетните си поданици.

Средният живот в Чиленто е с 5 година по-дълъг от този в останалата част на Италия и е измежду най-продължителните в света. Ако животът на Апенините тече приблизително 80 г.за мъжете и 85 година за дамите, в Чиленто той е 85 за мъжете и 92 за дамите. Според преброяването на популацията през 2019 година в зоната с 90 000 поданици има най-малко 300 столетници.

В какво тъкмо се състои секретът на дълголетието в Чиленто? Неотдавна италианският публицист Лучано Пинятаро се опита да я разгадае и разтълкува в книгата си “Методът Чиленто. Петте секрети на столетниците ”.

Той ги класифицира най-общо по този начин - средиземноморска диета, придвижване, подобаваща отмора, да се чувстваш част от дадена общественост и грижи за духовния аспект. Ако първите три са “материални ”, то другите два фактора са “нематериални ” съгласно Пинятаро.

Първата тайна за дълголетието в Чиленто е свързана със средиземноморската диета

Това значи, че би трябвало да се употребяват най-много пълнозърнести  храни, зеленчуци, плодове, вода, зехтин, подправки, сушени семена и плодове.

Желателно е като протеини да се избират най-много варива, риба и яйца, по-рядко бяло месо и още по-рядко – червени меса. И до през днешния ден този метод на хранене се счита за един от най-здравословните в света.

Средиземноморската диета обаче не е обвързвана единствено с това какво, а и по какъв начин се яде.

Т.е. доста значимо е да се обръща внимание на сезонността на продуктите и те да се подготвят по елементарен метод. Най-добре е да се отделя повече време на приготвянето на масата. Средиземноморската диета

оказва помощ за прочистването на кръвоносните съдове,

за разлика от англосаксонския жанр на хранене, който включва доста повече скотски мазнини и индустриални храни.

С течение на времето излиза наяве, че този вид хранене в англосаксонските страни поврежда сърдечносъдовата система и води до редица тумори, най-много на дебелото черво и на черния дроб.

Втората загадка е в придвижването и физическата интензивност.

Подобно на доста други селски зони, и в Чиленто хората се движат доста и работят до късна възраст.

Най-дълголетната специалност е тази на юриста, който я упражнява в зоната до късно, даже до 80-годишна възраст. Работата без изключително напрежение и стрес оказва помощ за поддържането на физическата интензивност. Според някои проучвания

в Чиленто повече откъдето и да било хората вървят пешком

Освен че работят, те се и грижат за персоналните си градинки и овощни дървета, което значи физическа интензивност.

Третата загадка е обвързвана с подобаващата отмора.

За да живееш добре и дълго, значи и да спреш да робуваш на часовника. С други думи, да не се надбягваш с времето по сходство на градския човек, който е постоянно уплашен поради това. “Програмираните срещи към този момент не са наслаждение, а задания, които би трябвало да се изпълнят, стават убийци на нашето успокоение всеки ден ”, счита Пинятаро. Работата с умерени ритми и подобаващата за нея отмора, както практикуват земеделците и риболовците в Чиленто, е също една от тайните на дълголетието.

Поставянето на спирачка и паузи пред възприятията и приятните моменти за сметка на напредъка в кариерата  и на забързаното всекидневие е неверно, не оказва помощ за дълъг живот.

Денят свършва по залез, тогава приключва и работата,

след което човек би трябвало да се отдаде на отмора и на другарство с приятелите и фамилията.

Сутрин пък жителите на Чиленто се разсънват със светлината и в тотална връзка с природата, което е главно предписание, с цел да се чувстваш добре със себе си и със личното си тяло.

Четвъртата загадка е обвързвана с общуването, с живеенето в общественост, с възприятието, че си част от другите.

Сватбите, неделните обеди, даже погребенията са част от ритуалите, които карат жителите на Чиленто да усещат позитивните страни на груповия живот.

Сядането на масата е като самобитен олтар, към който се правят литургиите на връзките в фамилията и с околните. Всеки от жителите на зоната знае към кого да се обърне при положение на потребност по дребни или за огромни проблеми. Поддържането на мощни връзки с хората от общността е значима стъпка към метода на добър и дълъг живот, към който се стремим.

Петата загадка е в духовността

Нуждата от нещо духовно, без значение дали сме религиозни, или не, оказва помощ за достигането на вътрешно равновесие и успокоение, които са в основата на дълголетието. В Чиленто това не се показва само в ходенето на църковна работа или в присъединяване на религиозни процесии. “Решението да правиш веднъж годишно поклонение на свято място оказва помощ на духа да се усеща добре и когато не сме вярващи. Да си поставиш и да достигнеш дадена цел, било то и материална, е нещо духовно ”, споделя Пинятаро.

Или с други думи, методът Чиленто не е единствено в ДНК-то на жителите от южната зона, а и в стила и метода им на живот. Важно е по какъв начин се живее. Книгата привежда като доказателства някои научни проучвания, показващи по какъв начин най-малко една трета от най-тежките болести зависят от метода на хранене. Друга част от заболяванията пък са свързани с неналичието на придвижване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР